Tarinamme
PERHEKOTI ILONA
Halu yhdistää unelmat - maalaiselämä, työ ja perhe -
johti lopulta ammatillisen perhekoti Ilonan perustamiseen.
Oli kaunis kesäpäivä vuonna 2018. Ahosen nelihenkinen perhe istui Kilkkilän farmilla jäätelöllä ihaillen ympäröivää maalaisidylliä.
Miltäköhän tuntuisi itse elää näin? Voisiko siihen yhdistää myös työn?
Ajatus jäi kytemään ja pian Ahoset huomasivat jo selailevansa talojen myynti-ilmoituksia.
Kolme vuotta he kiersivät Kymenlaaksosta Kanta-Hämeeseen etsien sitä oikeaa kotia. Samalla kypsyi ajatus ammatillisen perhekodin perustamisesta.
Pitkä kokemus lastensuojelutyöstä
Sosionomi Olli oli tehnyt töitä lastensuojelualalla jo lähes parinkymmen vuoden ajan. Tänä aikana reppuun oli kertynyt valtavasti ammatillista osaamista ja ajatuksia, miten oppeja voisi jalostaa eteenpäin. Myös vankka arvopohja ja halu tehdä asioita toisin loivat raameja perhekoti Ilonan toiminnan suunnitteluun. Ollille oli tärkeää, että toiminta pysyisi kodinomaisena - niin omien kuin sijoitettujen lastenkin vuoksi. Perhekeskeisyys nostettiin siis toiminnan ytimeen.
Suunnitteluprosessin ohella myös Stina opiskeli sosiaali- ja terveysalaa, valmistuen helmikuussa 2022 lähihoitajaksi. Ura kaupallisella alalla sai jäädä taakse.
Palaset loksahtivat paikoilleen
Oikea paikka löytyi lopulta kesällä 2021. Taloa oli käyty katsomassa jo neljä kertaa aikaisemmin, mutta nyt hinta oli asettunut kohdilleen. Perhekotitoimintaan sopivan, noin 280 neliöisen kodin löytyminen käynnisti lupaprosessien pitkän ketjun, mutta tammikuussa 2022 kaikki oli vihdoin valmiina. Perhekoti Ilonan toiminta saattoi käynnistyä.
Ensimmäinen lapsi muutti maaliskuussa 2022, vain kahden tunnin varoajalla. Vaikka ensimmäistä sijoitusta oli osattu odottaa, oli se silti hyvin jännittävää koko perheelle. Olli jättäytyi heti pois laitostyöstä ja niin uudenlainen arki lähti muodostumaan. Toukokuussa 2022 perhekodin kaikki kolme paikkaa olivatkin jo täynnä.
Tavallista arkea perhekodissa
Perhekoti Ilonassa vietetään tavallista suurperhe-elämää, iloineen ja suruineen. Tilan eläimet rytmittävät osaltaan strukturoitua ja aikuisjohtoista arkea, johon kuuluu tietysti myös lähiympäristön tarjoamien mahdollisuuksien monipuolinen hyödyntäminen. Ahosilla kannustetaan lapsia liikkumaan ja pyritään aina löytämään kullekin sopiva harrastus.
Perheen omat biologiset lapset ovat jo tottuneet uudenlaiseen arkeen niin hyvin, etteivät osaa enää kuvitellakaan muuta. Ollin ja Stinan mukaan parasta on ollut nähdä, kuinka asiat ovat kaikkinensa lähteneet sujumaan niin hyvin. Ensimmäinen sijoitettu lapsikin on jo päässyt itsenäistymään ja turvallisesti oman elämänsä alkuun.
Omavalvontasuunnitelma
Tästä löydät ladattavan Perhekoti Ilonan sosiaalipalveluiden omavalvontasuunnitelman. Huom! Linkki avautuu uudessa ikkunassa.